Je bent ijverig in de weer met gewichten in de sportschool, eet gezond en toch twijfel je. Heb je extra ondersteuning nodig? Voedingssupplementen beloven sneller herstel, meer kracht en een vitamineboost. Maar zijn supplementen echt belangrijk om jouw doelen te behalen?
Zijn supplementen nodig?
Je loopt door de winkel en ziet rijen glimmende potjes met exotische namen die spiergroei, een beter uithoudingsvermogen en sneller afvallen beloven. Dat kan overweldigend zijn. En hier begint de twijfel toe te slaan – zou er iets ontbreken in je zorgvuldig samengestelde dieet?
De supplementenindustrie speelt in op onze onzekerheden. Het voedings- en fitnessgerichte landschap op het internet promoot supplementen als de magische sleutel tot succes. Maar hangt echte gezondheid af van deze toevoegingen? Of zijn we het slachtoffer van slimme marketing die onze portemonnee lichter maakt in plaats van onze gezondheid te verbeteren?

Laten we de wetenschap laten spreken. Ja, onderzoek suggereert dat supplementen zoals eiwitpoeders een rol kunnen spelen in herstel na de training (Phillips and Van Loon, 2011). En ja, in specifieke gevallen kunnen supplementen zoals vitamine D nuttig zijn voor personen die een tekort hebben door weinig blootstelling aan zonlicht (Holick, 2007). Maar voor de gemiddelde gezonde persoon die een gebalanceerd dieet volgt en regelmatig traint, is de oude wijsheid ‘less is more’ vaak nog steeds op zijn plaats.

Het advies van Pursue
De visie van Pursue Personal Training benadrukt de waarde van een op maat gemaakt trainings- en voedingsschema. Bij Pursue erkennen we dat de echte kracht achter fitness een holistische aanpak is die training, voeding én mindset balanceert. Voordat je je geld investeert in supplementen, overweeg dan eerst het advies van experts. Laat bijvoorbeeld een bloedonderzoek doen om vast te stellen of er bepaalde vitamines zijn die je tekort komt met je huidige dieet. Zo weet je gelijk of het zin heeft om te supplementeren met extra vitamines.
Een all-inclusive aanpak van regelmatige lichaamsbeweging en een voedzaam dieet wint het vaak van enig potje pillen. Uiteindelijk, met de goede balans van deze elementen, kun je jouw gezondheid en conditie verbeteren zonder afhankelijk te zijn van een dagelijkse portie supplementen.
Bronvermelding:
- Phillips, S. M., & Van Loon, L. J. (2011). Dietary protein for athletes: From requirements to optimum adaptation. Journal of Sports Sciences, 29(sup1), S29-S38.
- Holick, M. F. (2007). Vitamin D deficiency. New England Journal of Medicine, 357(3), 266-281.